(^_^)

Qunut Nazilah

Qunut Nazilah

Saturday, February 12, 2011

memperingati As-syahid Imam Hassan al-Banna

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang.

Hari ini,genaplah 62 tahun pemergian seorang tokoh besar yang menggegarkan Mesir suatu ketika dahulu iaitu Assyahid Imam Hassan al-Banna. Pertama kali saya mendengar nama ini adalah ketika membelek-belek al-mathurat 8 tahun lepas. Bersempena pemergian beliau,marilah kita merenung kembali wasiat yang ditinggalkan beliau buat kita yang masih diberi peluang untuk melaksanakan tuntutan Allah ini. Jom sama-sama hadiahkan al-Fatihah kepada beliau serta semua orang Islam yang telah pergi awal sebelum kita.Alfatihah.

10 WASIAT IMAM HASSAN AL-BANNA

1. APABILA MENDENGAR AZAN MAKA BANGUNLAH BERSOLAT SERTA MERTA WALAU APA JUA KEADAAN SEKALIPUN.

2. BACALAH AL-QURAN ATAU TATAPILAH ILMU ATAU PERGILAH MENDENGAR PERKARA YANG BAIK ATAU BERZIKIR.JANGAN SAMA SEKALI MEMBUANG MASA DALAM PERKARA YANG SIA-SIA.

3. BERUSAHALAH SEDAYA UPAYA BERTUTUR DALAM BAHASA ARAB FUSHAH KERANA IANYA SALAH SATU SYIAR ISLAM.

4. JANGANLAH BANYAK BERDEBAT DALAM APA PERKARA SEKALIPUN KERANA PERTENGKARAN KOSONG TIDAK MENDATANGKAN SEBARANG KEBAIKAN.

5. JANGANLAH BERGURAU KERANA UMAT YANG BERJIHAD SENTIASA BERSUNGGUH- SUNGGUH DAN SERIUS DALAM SETIAP PERKARA.

6. JANGAN BANYAK KETAWA KERANA HATI YANG SENTIASA BERHUBUNG DENGAN ALLAH ADALAH SENTIASA TENANG LAGI TENTERAM.

7. JANGANLAH BERCAKAP LEBIH NYARING DARIPADA YANG DIKEHENDAKI OLEH PENDENGAR KERANA IA MENJEMUKAN DAN BOLEH MENYAKITI PENDENGARAN

8. JAUHI DARIPADA MENGUMPAT PERIBADI ORANG, MENGECAM PERTUBUHAN- PERTUBUHAN DAN JANGAN BERCAKAP MELAINKAN PERKARA YANG MENDATANGKAN KEBAIKAN.

9. BERKENALANLAH DENGAN SETIAP RAKAN YANG DITEMUI SEKALIPUN TIDAK DIMINTA BERBUAT DEMIKIAN KERANA ASAS DAKWAH IALAH BERKASIH SAYANG DAN BERKENALAN.

10. KEWAJIPAN LEBIH BANYAK DARI WAKTU, OLEH ITU BANTULAH RAKAN UNTUK MEMANFAATKAN WAKTU DAN JIKA BERURUSAN MAKA SINGKATKANLAH MASA PERLAKSANAANNYA
.لاَ إِسْلاَمَ إِلاَّ بِجَمَاعَةٍ وَ لاَ جَمَاعَةَ إِلاَّ بِإِمَارَةٍ وَ لاَ إِمَارَةَ إِلاَّ بِطَاْعَةٍ . 
Tiada Islam tanpa Jamaah dan tiada Jamaah tanpa Kepimpinan dan tiada Kepimpinan tanpa TaatNo comments: