(^_^)

Qunut Nazilah

Qunut Nazilah

Friday, January 1, 2010

Ada apa dengan tahun baru?

Saat ini, saya keliru dengan diri sendiri. Saya seolah-olah gagal mengawal diri , dikuasai perasaan.Namun tidak difahami, apa yang melanda saat ini. Fikiran saya melayang tanpa saya sendiri tahu apa yang dicari atau apa yang sedang saya fikirkan bagai hilang pedoman. Terasa kehilangan.......
Pukul 12 nanti, berubahlah kalender baru dalam hidup kita. 2010 menjengah meninggalkan 2009 yang telah kita lalui dengan pelbagai cabaran dan rintangan. Mengikut kalender masihi, lagi 2 bulan saya berusia 2 dekad. Namun mengikut kalender hijrah, saya sudah pun berusia 2 dekad. Bukan usia yang ingin saya tekankan, namun satu persoalan yang sering timbul dibenak saya. Berapa lama lagi saya akan menetap diatas planet bernama bumi ini? Adakah sempat untuk saya memikul tanggungjawab sebagai seorang isteri dan ibu? Atau adakah kesempatan untuk saya meneruskan perjuangan menuntut ilmu di perbukitan ilmu ukm ini hingga mengenggam segulung ijazah? Atau, masih adakah ruang untuk saya bernafas esok hari?

Sering pula saya terfikirkan, andai saya pergi dahulu, adakah ibubapa saya redha dengan saya? Redha Allah terletak pada redha ibubapa.. Berapa kali saya membanggakan ibubapa, dan berapa kali pula saya mengecewakan mereka? Berapa kali hati merea telah saya sakiti? Saya bukanlah yang terbaik, namun saya cuba unuk memberi yang terbaik. Mungkin tiada luahan kekecewaan dari mereka, namun hati mereka hanya Allah yang tahu. Namun aku bersyukur, Ya Allah, kerna kau telah meminjamkan aku pasangan suami isteri yang tabah membesarkan 9 zuriat mereka. Tidak pernah ku dengar kata-kata putus asa yang keluar dari mulut mereka, tiada pula keluhan keletihan yang di lontarkan. Walau penat, mereka masih manis dengan senyuman di bibir yang mana sering mengucupku sejak kecil hingga kini..

20 tahun berkelana di muka bumi, membuat kan ku semakin matang melalui mehnah kehidupan. Kehadiran sahabat-sahabat mewarnai perjalanan dan perjuangan. Tika ku rasa keseorangan, kau hadirkan sahabat-sahabat yang tegar bersamaku walau badai melanda. Bersama-samalah kami melayari bahtera perjuangan walau hujung perjuangan itu masih terasa jauh untuk kami gapai. Namun itu bukanlah faktor untuk kami membiarkan bahtera kami karam.Ya Allah, kau perteguhkanlah ikatan hati-hati kami dalam menggapai redhamu.Izinkan kami untuk bernaung dibawah rahmat kasih sayangmu.Sahabat, tiada kata yang dapat  kuluahkan perasaan syukurku dikurniakan sahabat seperti antum semua yang sabar melayani diriku yang kadang-kadang diriku sendiri pun gagal memahaminya. Terima kasih tok segalanya..

Namun, persoalan masih tidak dapat saya rungkaikan. Masihkah ada esok? Separuh hati saya, amat merindui tok kembali kepada Tuhanku.  Diri ini rindu tok kembali, kerna takut untuk terus mengorak melangkah, takut andai semakin lama berkelana, makin jauh diri ini dari fitrah sebenar kejadianku. Bimbang diri ini mengundang kemurkaanmu..Ya Allah, pemilik hatiku, janganlah kau palingkan hatiku, setelah kau beri hidayah kepadaku.. separuh lagi hatiku, amat khuatir tok kembali , kerna bimbang tiada bekal yang ku bawa untuk bertemu denganmu.. Adakah telah kulalui hidupku semata-mata untukmu? Adakah telah kulaksanakan segala amanah yang telah kau letakkan dibahuku? Ya Allah, segala persoalan ini, hanya kau yang punya jawapannya...

Siapa saya diatas muka bumi ini? Allah tak perlukan saya, tapi sayalah yang perlukan Allah. Bukan hanya saat ini, bukan hanya hari ini,bukan hanya tahun ini, namun sepanjang saya menjadi milik Allah. Jadi bila akan saya dimiliki selain Allah? Fikir-fikirkanlah...

Jadi apa sebenarnya tahun baru? Tahun baru bermaksud, semakin bertambah umur kita, semakin kurang waktu tok kita beribadah kepada Allah, dan semakin dekat kita dengan kematian..Tapi pelik.. Kenapa ramai yang seronok,terkinja-kinja, melalak, berpesta, dan macam-macam lagi, dalam menjalani perjalanan kearah kematian ni? Mungkin mereka dah pasti syurga akan jadi milik mereka.

Ya Allah, aku malu tok mengungkapkan rindu padamu, sedang diwaktu lain aku sering lupa padamu. Aku malu mengaku beriman padamu, sedang aku sering melanggar perintahmu.Aku malu ya Allah..Aku malu mengadu kepadamu, sedang diwaktu gembira aku melupakanmu.Ampuni ku ya Allah.Aku hambamu yang lemah, yang sering menzalimi diri sendiri. Kau terangilah jalanku menujuMu ya Allah. kau redhailah kehidupanku. Janganlah kau palingkan hati kami setelah kau beri hidayah kepada kami. Ampuni kami ya Allah. Masukkanlah kami bersama hamba-hambamu yang beriman.Amiin..

No comments: